
رشته مهندسی برق ، آشنای کامل به همراه موقعیت های شغلی
رشته مهندسی برق : به طور کلی انرژی از مهمترین سرمایهها و داراییهای یک سرزمین است و انرژی برق و نیروی الکتریکی از الزامات صنعت و خدمات یک کشور. اقدامات گسترده در زمینه صنعت برق و مخابرات کشور عمدتا با نیروی متخصص تحصیل کرده در دانشگاهها در این رشته امکان میپذیرد.
سالانه تعداد قابل توجهی از دانش آموزان رشته ریاضی و فیزیک به منظور فراگیری علوم مهندسی برق، در کنکور سراسری رشته ریاضی شرکت کرده، برای قبولی در رشته مهندسی برق سخت تلاش میکنند و در صورت پذیرفته شدن در آزمون سراسری کنکور وارد این رشته چالش برانگیز میشوند. اگر میخواهید با این رشته آشنا شوید به هیچ عنوان این مقاله در کتاب طلایی را از دست ندهید.
در واقع رشته برق که به مباحث گسترده مرتبط با الکتریسته، الکترومغناطیس و الکترونیک میپردازد، از سنگینترین رشتهها به خصوص در مقطع کارشناسی بوده و نیازمند هوش مناسباتی فوق العاده بالا است. اکثر دانش آموزانی که قصد قبولی و تحصیل تخصصی در گرایشهای برق را دارند، زمان زیادی را صرف کلاسهای آموزشی و تقویت مهارت حل مسائل مناسباتی ریاضی و فیزیک میکنند تا بتوانند با پایهای قوی وارد این رشته شوند.
بخوانید : ظرفیت پذیرش دانشگاه سراسری برای رشته ریاضی
در سالهای گذشته یعنی تا پیش از سال ۱۴۰۰، چهار گرایش اصلی شامل گرایشهای برق قدرت، برق مخابرات، کنترل و الکترونیک در دانشگاههای کشور ارائه میشد؛ اما از سال ۱۴۰۰ با درخواست بازنگری برنامه مهندسی برق توسط دانشگاه تهران ، دو گرایش دیگر به عناوین سیستمهای دیجیتال و بیو الکتریک نیز در فهرست گرایشهای قابل تحصیل در رشته مهندسی برق قرار گرفتند. البته در حال حاضر این گرایشها تنها در تعدادی از دانشگاههای کشور ارائه میشوند.
اگر شما هم از علاقهمندان رشته مهندسی برق هستید و میخواهید راجع به گرایشهای این رشته و مسیر تحصیلی آن اطلاع کسب کنید، با ما همراه باشید. در ادامه قصد داریم به طور جامع و کاربردی به مهمترین مسائل پیرامون تحصیل در در این رشته بپردازیم.
مسیر تحصیل در رشته مهندسی برق
رشته برق از زیر مجموعههای مهندسی و دارای دوره تحصیلی تا مقطع دکترا است. هر چند که مسیر تحصیل در این رشته از دو طریق با آزمون سراسری کنکور ریاضی و بدون کنکور (از طریق امتیاز استعدادهای درخشان، دانشگاههای پیام نور و…) امکان پذیر است، اما مسیر شرکت در آزمون سراسری کنکور روشی متداولتر و به نسبت طریقه بدون کنکور کم هزینهتر است.
پیشنهاد میشود : آشنایی کامل با رشته داروسازی
متقاضیان رشته مهندسی برق در دوره متوسطه دوم تحصیلی دانش آموزی، در رشته ریاضی و فیزیک تحصیل کرده و عمدتا با علوم محاسباتی که پیش زمینه فراگیری علوم مهندسی برق نیز هست، در ارتباط هستند. ریاضیات با ضریب ۴ مهمترین درس کنکور سراسری ریاضی برای ورود به دانشگاه در رشته برق بوده و به ترتیب اهمیت، دروس فیزیک و شیمی پس از آن در لیست مهمترین دروس کنکور ریاضی قرار میگیرند.
رشته برق از سنگینترین رشتههای دانشگاهی در ارتباط مستقیم با محاسبات است. افرادی که تصمیم میگیرند در دانشگاه این رشته را فرا گیرند، باید دو درس ریاضیات و فیزیک خود را به شدت تقویت کرده و هوش محاسباتی خود را رشد دهند.
علاوه بر این، باید بر مهارت تست زنی در دروس مهم دیگری چون شیمی نیز تمرکز کافی را داشته باشند.
- پیشنهاد ۱: اگر شما هم از دانش آموزان رشته ریاضی هستید و قصد تحصیل در رشته برق را دارید، به منظور تقویت مباحث درس حسابان، با منبعی کامل و کاربردی مانند حسابان یازدهم تست خیلی سبز میتوانید به تسلط کامل برسید.
- پیشنهاد ۲: شیمی از آن درسهایی ست که در کنکور ریاضی اهمیت ویژهای دارد ( پیشنهاد کتاب طلایی : کتاب شیمی یازدهم واجب تک جلدی مبتکران ) اما معمولا دانش آموزان در آن ضعفهای زیادی دارند و کمتر از دروس دیگر به آن اهمیت میدهند. شما میتوانید از همین نقطه ضعف رقبای خود استفاده کنید و با تقویت درس شیمی ترازتان را انفجاری بالا ببرید.
برای تسلط بر مباحث پایه و رشد مهارت تست زنی در درس شیمی، کتاب شیمی دهم تک جلدی مبتکران برای یادگیری و تسلط کامل بر مباحث دهم، برای جمع بندی پایه یازدهم و در نهایت برای اینکه دروس شیمی دوازدهمتان را با تسلط کامل بر مباحث جمع بندی کنید، کتاب شیمی دوازدهم تست مبتکران بهمن بازرگان را به شما پیشنهاد میکنیم. این منابع با پوشش کامل بر مباحث کتب سه پایه و به چالش کشیدن شما با تستهای طبقه بندی شده، شما را به ۱۰۰ درصد شیمی میرسانند.
متقاضیان تحصیل در رشته مهندسی برق در کنکور سراسری رشته ریاضی شرکت کرده و با چند میلیون داوطلب بر سر رشتههای تاپ مهندسی از جمله رشته برق رقابت میکنند. در نهایت افراد با توجه به درصد کسب کرده در دروس مختلف بر اساس ضرایب، رتبه و تراز نتایج کنکور در رشتههای مهندسی پذیرفته میشوند.
مقطع کارشناسی مهندسی برق از سنگینترین رشتههاست. دروس این رشته در مقطع کارشناسی شامل ۲۲ واحد دروس عمومی، ۲۷ واحد دروس پایه، ۳۵ واحد اختیاری، ۵۳ واحد دروس تخصصی، ۳ واحد پروژه و همچنین ۳ واحد کارآموزی است.
پس از ترم سوم تا پنجم، دانشجویان رشته برق گرایش مورد نظر خود را از میان گرایشهای برق قدرت، مخابرات، الکترونیک، کنترل، سیستمهای دیجیتال و بیو الکتریک انتخاب کرده و در راستای تخصص در آن گرایش ادامه تحصیل میدهند. و در نهایت متناسب با تخصص خود در سازمانها و فرصتهای شغلی مربوطه مشغول به کار میشوند.
شرح وظایف کلی مهندس برق؛ فارغ التحصیل رشته مهندسی برق میتواند…
پیش از اینکه با جزئیات گرایشهای رشته مهندسی برق ، شرایط و نحوه تحصیل در دانشگاه و موارد مهم دیگر در خصوص این رشته بپردازیم، خوب است به منظور آشنایی بیشتر با حیطه کاری مهندس برق، شرح کلی از وظایف مهندس فارغ التحصیل این رشته خدمت شما ارائه کنیم.
بخوانید : کنکور ریاضی و تعداد سوالات هر درس
توجه داشته باشید که موارد زیر اقدامات عمومی مهندسین برق است. هر گرایش با توجه به حوزه تخصصی خود، مهندس برق را موظف به انجام اقدامات و مهارتهای دیگری نیز میکند. به طور کلی عمده متخصصان رشته برق در صنعت برق و مخابرات کشور فعالیت میکنند.
مهندسین برق موظف هستند، در هر حوزهای که فعالیت دارند، با بکارگیری دانش و اصول الکترونیک و مغناطیس زمینه رشد و بهبود محصولات و سازوکارهای الکتریکی را فراهم آورند و با کاهش ریسکهای موجود و رعایت استانداردهای ایمنی، در این اقدامات بهترین نتیجه ممکن را رقم بزنند. فارغ التحصیلان رشته مهندسی برق، در هر گرایش و شغلی وظایف زیر را به عهده دارند:
۱. طراحی دقیق و هوشمندانه، ارزیابی و کنترل، راه اندازی سیستمها و تجهیزات الکتریکی
۲. مدیریت، حفظ سرعت عمل و دقت در پیشبرد اهداف و پروژهها
۳. آنالیز وضعیت و شناخت نیازها و کمبودها
۴. شناخت کافی و توجه به رعایت استانداردهای ایمنی در تمامی اقدامات، مراحل طراحی و ساخت، پیاده سازی و نصب سیستمها و تجهیزات الکتریکی
۵. انجام اقدامات با مهارت بروز و نوآورانه
۶. مدیریت پروژهها جهت افزودن تجهیزات الکتریکی در صورت نیاز، اقدامات نگهداری و کنترل
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم به طور کامل و کاربردی به مهمترین مسائل در رابطه با تحصیل در رشته مهندسی برق بپردازیم. هر چند که قبولی در رشته برق، همانند تحصیل در راستای گرایشهای آن از چالش برانگیزترین مسیرهای تحصیلی هستند، اما فراموش نکنید که مهمترین اصل در تمام کارها، پشتکار و پویایی ست. با تلاش هوشمندانه در مسیر درست، میتوانید به بزرگترین و دست نیافتنیترین اهدافتان دست یابید.
- ketabtalaee
- اکتبر 22, 2022
- 93 بازدید