
معرفی رشته شیمی کاربردی
رشته شیمی کاربردی، یکی از علوم تجربی اساسی و مهم است که حیات انسان و خلقت و شگفتیهای جهان هستی را در دیدگاه کاربردی مورد بررسی قرار میدهد. نحوه تشکیل ترکیبهای کاربردی، ساختار و پیوندهای مواد در ابعاد اتم و مولکول، خواص مواد مختلف، واکنشهای شیمیایی و.. همه از جمله موارد اساسی مورد بررسی در علم شیمی هستند.
علاقهمندان به علم شیمی و فراگیری مباحث آن به طور تخصصی، در دو شاخه شیمی محض و شیمی کاربردی فعالیت میکنند. شیمی محض اغلب به مباحث تئوریک و مفاهیم و نظریههای شیمی پرداخته و شیمی کاربردی بیشتر بر نحوه پیوند زندگی با مفاهیم پایهای شیمی تاکید دارد.
وجود نیروی متخصص و تحصیل کرده در حوزه شیمی کاربردی از نیازهای جدی یک کشور است. چرا که علوم شیمی در حوزههای بسیاری اعم از رفاه، پوشاک، تغذیه، بهداشت و درمان و… حائز اهمیت و کاربردی هستند و فقط یک فارغ التحصیل رشته شیمی کاربردی است که میتواند مفاهیم و نظریههای تئوریک شیمی را به زندگی و رفاه بشر پیوند دهد.
اگر شما هم از علاقهمندان این رشته و به طور کلی کارهای آزمایشگاهی و تحقیقاتی هستید و روحیه جستجوگری دارید، در ادامه این نوشته با ما همراه باشید تا به طور کامل مهمترین مسائل پیرامون تحصیل و اشتغال در رشته شیمی کاربردی را شرح دهیم.
مطالعه بیشتر: لیست رشته های کنکور تجربی
چگونه در کنکور سراسری شیمی کاربردی پذیرفته شویم؟
پیش از هرگونه اطلاعات راجع به طول تحصیل و اشتغال در رشته شیمی کاربردی، باید در مورد نحوه پذیرش دانشگاهها برای این رشته بدانیم. کنکور سراسری یکی از بزرگترین ازمونهای کشور، برای سنجش اطلاعات داوطلبان و پذیرش افراد برای ورود به دانشگاه است.
داوطلبان از رشته ریاضی و فیزیک میتوانند پذیرش دانشگاه سراسری در رشته شیمی کاربردی را دریافت کنند. البته مهمترین شرط لازم برای این پذیرش، سطح دانش داوطلبان و مهارت تست زنی ایشان است. با توجه به تفاوتهای چشمگیری که سطح مطالب کتاب درسی با تستهای کنکور دارند، بکارگیری منابع درست و کارآمد کمک آموزشی و تستی است که میتواند بستر قبولی شما در آزمون کنکور را فراهم کند.
امروزه کتب کمک آموزشی متنوعی در سطح بازار موجود هستند که داوطلب را برای انتخاب دچار سردرگمی و مشکل میکنند. اگر شما هم از علاقهمندان رشته شیمی کاربردی هستید و میخواهید بدانید چه کتابهایی برای قبولی در کنکور واقعا موثر هستند، به سطح دانش خود، دروس مهم و محور کتابها توجه کنید. برای انتخاب بهتر کتاب، در ادامه چند پیشنهاد کاربردی و مفید برایتان آوردهایم.
چه بخوانیم شیمی کاربردی قبول شویم؟
در سالهای اخیر تستهای درس شیمی که در قبولی شما بسیار موثر هستند، به سمت محاسباتی شدن سوق پیدا کردهاند و تنوع و درجه دشواری بالاتری نسبت به سالهای قبلتر دارند.
برای آشنا شدن با انواع تیپ سوالات رایج و مهم شیمی پایه و تسلط بر مباحث میتوانید از کتب شیمی دهم تک جلدی مبتکران ، شیمی یازدهم واجب تک جلدی مبتکران ، شیمی دوازدهم تست مبتکران بهمن بازرگان استفاده کنید. محور آموزشی، نکات و سوالات این کتب تستی است و باعث تقویت و رشد مهارت حل تستتان میشود.
اگر داوطلب تجربی هستید و میخواهید رتبه خوبی در کنکور سراسری کسب کنید، حتما میدانید که درس زیست شناسی مهمترین درس شما است. با توجه به تیپ تستهای تحلیلی، شمارشی و ترکیبی این درس، حتما نیاز به یک منبع مفید و کامل مثل زیست شناسی جامع کنکور جلد اول خیلی سبز خواهید داشت. این کتاب از هر لحاظ بی نظیر عمل کرده و شما را برای حل سوالات آزمونهای آزمایشی و کنکور در این درس آماده میکند.
ویژگیهای لازم برای تحصیل در رشته شیمی کاربردی
مواردی که در بخشهای قبل خواندیم اعم از مهارتهای تست زنی و میزان دانش و تسلط بر مباحث و…، همه از شرایط تحصیلی و درسی قبولی و تحصیل در رشته شیمی کاربردی هستند. اما ویژگیهایی نیز وجود دارند که به طور غیر مستقیم بر عملکرد شما در زمان قبولی و تحصیل و حتی اشتغال در رشته شیمی کاربردی تاثیر میگذارند. دقت و تمرکز کافی برای فراگیری مباحث تئوریک صنایع شیمیایی و تصفیه آب و فاضلاب از اولین لازمههای تحصیل در این رشته است.
دانشجویان رشته شیمی کاربردی زمانهای زیادی را به کار عملی در کارخانجات و آزمایشگاهها و… سپری میکنند و در زمانهایی نیز نیاز به فراگیری مطالب پایهای و مفاهیم و اصول شیمی دارند. برای تحصیل در شیمی کاربردی باید شخصیتی کنجکاو و جستجوگر داشته باشید تا بتوانید در زمینه پیوند اصول شیمی با زندگی و رفاه بشر بهتر عمل کنید.
در این زمینه نباید زود خسته و ناامید شوید و کار در آزمایشگاه و مراکز تحقیقاتی را دوست داشته باشید. تنها یک شخصیت کنجکاو و پر تلاش و علاقهمند به انجام تحقیق و آزمایش است که علوم شیمی را به نفع زندگی بشر به کار میگیرد.
مطالعه بیشتر: معرفی رشته زیست شناسی
نگاهی بر دوره تحصیل رشته شیمی کاربردی
شیمی کاربردی رشتهای با امکان تحصیل در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری است که در مقطع کارشناسی با پاس کردن ۱۳۷ واحد درسی معادل حدودا ۴ سال به پایان میرسد.
دروس اختصاصی شیمی کاربردی با اصول و مفاهیم این درس مرتبط بوده و عبارتند از: شیمی و تکنولوژی چرم، شیمی محیط زیست، الکتروشیمی صنعتی، شیمی صنایع معدنی، مبانی شیمی کوانتومی، شیمی و تکنولوژی پلیمر، معادلات دیفرانسیل، شیمی آلی، کاربرد الکترونیک در شیمی، شیمی تجزیه، طیف سنجی و مولکولی، اصول محاسبات شیمی صنعتی و..
در مقطع کارشناسی ارشد ۸ گرایش گوناگون برای رشته شیمی کاربردی وجود دارند. این هشت مورد شامل شیمی تجزیه، شیمی آلی، شیمی معدنی، شیمی فیزیک، فیتوشیمی، نانوشیمی، شیمی پلیمر و شیمی کاربردی هستند.
در مقطع دکتری اما، تحصیل در زیرمجموعههای شیمی کاربردی دارای دو بخش آموزش و پژوهش است. شایان ذکر است که مانند مقطع کارشناسی ارشد، رشتهها شامل شیمی تجزیه، شیمی آلی، شیمی معدنی، شیمی فیزیک، فیتوشیمی، شیمی پلیمر و شیمی کاربردی هستند.
جمعبندی و مروری بر بازار کار شیمی کاربردی
تا اینجای مطلب در مورد مراحل پذیرفته شدن و تحصیل در دانشگاه در رشته شیمی کاربردی دانستیم. شایان ذکر است که فارغ التحصیل رشته شیمی کاربردی پس از اخذ مدرک دانشگاهی میتواند به عنوان کارشناس کنترل کیفیت و کالیبراسیون، کارشناس تحقیق و توسعه در صنایع پتروشیمی، کشاورزی و پلاستیک، کارشناس امکان سنجی، محقق آزمایشگاه و… وارد بازار کار شود. اگر رشته شیمی کاربردی علاقه دارید، باید برای تقویت دروس شیمی و ریاضی خود تلاش کنید و روحیه جستجوگری و پشتکار را در خود پرورش دهید.
- ketabtalaee
- دسامبر 19, 2022
- 408 بازدید